Χρήστες OnLine

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Οι λησμονημένοι Ήρωες του 1940-1941


Οι λησμονημένοι Ήρωες του 1940-1941Λένε πως οι νεκροί πεθαίνουν μία φορά, όμως σβήνουν καθημερινά όταν έχουν λησμονηθεί από αυτούς που μένουν πίσω.

Πολλώ δε μάλλον όταν δεν τιμώνται όπως πρέπει.

Στο έπος 1940-1941 έπεσαν 7976 αξιωματικοί και στρατιώτες. Όλοι αυτοί οι ήρωες, στο σύνολο τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Δεκαετίες τώρα, τα οστά βρίσκονται σε πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 1600 πεσόντες βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στην Πρεμετή και 400 στην Κλεισούρα.

Κατόπιν πιέσεων, το ελλαδικό κράτος, γιατί μόνο ελληνικό δεν είναι, υπέγραψε συμφωνία με τους αλβανούς για την αναζήτηση, εκταφή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών. Συμφωνήθηκε και η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες. Όλα αυτά την περίοδο 2009-2010.


Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Απολύτως τίποτα...
Τίποτα για αυτούς που τον χειμώνα 40-41, έγιναν μάρτυρες και ημίθεοι για την Πατρίδα μας. Τίποτα για αυτούς που έφεραν μία Άνοιξη μέσα στον χειμώνα του Ελληνισμού. Ποιος θα ασχοληθεί με την αναζήτηση των οστών των ηρώων του ελληνοαλβανικού μετώπου; Δεν έχουν αξία για την σύγχρονη Ελλάδα οι νεκροί του ελληνοαλβανικού μετώπου.

Έχει όμως «αξία» για τους κυβερνώντες το να φτιαχτεί τζαμί στον Βοτανικό...Έχει αξία το να προστατεύονται ανθελληνικές γιορτές και παρελάσεις ομοφυλοφίλων...Και βέβαια η μνημονιακή συγκυβέρνηση, παρ΄ όλα  αυτά, θα κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει την ένταξη των αλβανών στην ευρωπαϊκή ένωση.

Ο «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», με παρεμβάσεις του μέσα και έξω από την Βουλή ανέδειξε το θέμα στον μέγιστο βαθμό. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο συναγωνιστής Ηλίας Παναγιώταρος, κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Η μόνη ερώτηση που κατατέθηκε από πολιτικό κόμμα για το συγκεκριμένο θέμα ύψιστης ηθικής σημασίας. Δεν έχει  σημασία τι απαντήθηκε, άλλωστε οι απαντήσεις που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι περισσότερο τυπικές.

Σημασία έχει πως το κράτος αυτό, δεν νοιάζεται για τους νεκρούς του, δεν νοιάζεται για τους ήρωες του. Άρα είναι κράτος καταδικασμένο..
Τάσος Δημητρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου