Χρήστες OnLine

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Nαρκω-πέδιο το προαύλιο της Νομικής και γιάφκα αναρχοδολοφόνων οι πανεπιστημιακές σχολές. ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΙ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ" ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.. ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο φακός του «Εθνους της Κυριακής» κατέγραψε σοκαριστικές εικόνες στη σχολή, η οποία χρησιμοποιούνταν ως «παρασκευαστήριο» μολότοφ και έδρα εφόδου των κουκουλοφόρων, με την ανοχή των πρυτανικών αρχών

Eκαναν «γιάφκα» τη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο 5ος κι ο 6ος όροφος του νέου κτιρίου, καθώς και τα αμφιθέατρα Σαριπόλων και Σβώλου του παλαιού κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ως χώροι κατασκευής των μολότοφ που έκαψαν την Αθήνα, τη 12η Φεβρουαρίου.

Ολοι γνώριζαν ότι η Νομική ήταν κατειλημμένη τρεις μέρες πριν γίνει το κέντρο της πόλης «σκόνη και θρύψαλα». Οι αντιεξουσιαστές, με ηλεκτρονικά μηνύματα που «έδιναν κι έπαιρναν», ρητώς είχαν δηλώσει ότι θα τη χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για τις εκδηλώσεις τους, οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν κι όμως το άφησαν να συμβεί...

Φαντάζει αδιανόητο, τη στιγμή μάλιστα που έχει καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, μια σχολή να γίνεται «στρατηγείο εγκλήματος».  

Καθηγητές της Νομικής αλλά και φοιτητές με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής» καταγγέλλουν ότι οι πρυτανικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την κατάληψη, κι αντί να εκκενώσουν το πανεπιστήμιο, έθεσαν χρονικό όριο για τη λήξη της κατάληψης από τους αναρχικούς, τη Δευτέρα το πρωί, ώστε το κτίριο να είναι ελεύθερο για τη διενέργεια των προγραμματισμένων εξετάσεων!


«Πολεμικό» κλίμα
Οπως ήταν αναμενόμενο, πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια της πρωτεύουσας δημιουργήθηκε ένα «πολεμικό» κλίμα για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνος για τη μεγάλη καταστροφή. Πρύτανης, Αστυνομία, υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη ενεπλάκησαν σε έναν κυκεώνα καταλογισμού ευθυνών, με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, να κατηγορεί ευθέως τις αρχές του Ιδρύματος για αδυναμία εφαρμογής του νόμου. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το κατειλημμένο κτίριο της Νομικής χρησιμοποιήθηκε ως «παρασκευαστήριο» μολότοφ και ως έδρα εφόδου των κουκουλοφόρων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, κι αποκλειστικός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο, υποστήριξε ότι ενημέρωσε εγκαίρως για την κατάληψη από αναρχικούς και μάλιστα με φαξ... εν έτει 2012...!!

Από το περιεχόμενο όμως των επιστολών που εστάλησαν προκύπτει ότι αυτές δεν ζητούν με σαφήνεια την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για το άσυλο.
Τον πρύτανη στη συνέχεια «αδειάζει» και η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως φαίνεται, με καθυστέρηση μίας μέρας, ακριβώς την επόμενη των θλιβερών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ειδοποιήθηκε η Εισαγγελία του ΑΠ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι γινόταν κατάληψη στη Νομική Σχολή και ότι υπήρχε αίτημα φύλαξης των κτιρίων του πανεπιστημίου.

Την ώρα που τα δελτία Τύπου δίνουν και παίρνουν εκατέρωθεν, ο φακός του «Εθνους της Κυριακής» καταγράφει σοκαριστικές εικόνες, μέσα από τη σχολή, που προσπαθεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια που άφησαν οι καταληψίες, αλλά κι έξω, όπου ένα «συνονθύλευμα» αστέγων, αλλοδαπών και ναρκομανών... δρα μπροστά στα μάτια των φοιτητών!


Στάχτες
Ολοι οι όροφοι της Νομικής στο εσωτερικό της μύριζαν στάχτες ακόμη και δυό μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα. Η εικόνα των κατεστραμμένων χώρων μάθησης δίνει καθαρές απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται τι ακριβώς έγινε στα αμφιθέατρα της σχολής, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου.
Σπασμένα τζάμια, πόρτες, σκάλες, καδρόνια πεταμένα παντού, κατεστραμμένα έδρανα και παγκάκια... Πυροσβεστήρες ξεχαρβαλωμένοι και καμένα πλακάκια στον περίβολο συνθέτουν το σκηνικό του παραλογισμού.

Η βία των καταληψιών έφθασε στο σημείο να σπάσει τις πλάκες των μαρμάρων από την κολόνα στήριξης της εισόδου του κτιρίου, στην οποία στο τέλος... έβαλαν και φωτιά! Από τη μανία τους δεν γλίτωσαν ούτε τα φώτα των διαδρόμων, που τα διέλυσαν. Το σκοτάδι άλλωστε είναι ιδανικός σύμμαχος για τέτοιου είδους ενέργειες.



Σκηνές χάους
Την Τρίτη το πρωί οι καθαρίστριες του πανεπιστημίου, έκπληκτες, είχαν εντολή να συμμαζέψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το απίστευτο χάος.
  • Αντίκρισαν κατεστραμμένες και καμένες αίθουσες, από τις οποίες μάλιστα αφαιρέθηκαν προτζέκτορες, εκτυπωτές και άλλα μηχανήματα υποβοήθησης των μαθημάτων.
  • Μπουκάλια, κουτιά μπίρας, χαρτιά, σημειώσεις και δεκάδες αφίσες σκορπισμένα στις σκάλες του κτιρίου.
  • Τα σκαλοπάτια ήταν κι αυτά διαλυμένα. Τετάρτη πρωί, έπιασαν αμέσως δουλειά οι τεχνικοί και οι ηλεκτρολόγοι.


ΠΑΡΚΟ... ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ

Πιάτσα ηρωίνης στην αυλή του πανεπιστημίου
Μέσα μετρούν τις πληγές σε... ντουβάρια κι έξω σε ψυχές. Ενα πανεπιστήμιο κομμάτια που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Δυο κόσμοι με απόσταση φωτός μεταξύ τους συναντώνται καθημερινά στη Σόλωνος, σε μια δύσκολη και παράξενη συνάντηση!
Καθηγητές και φοιτητές από τη μια, ανθρώπινα ράκη, μετανάστες, βαποράκια και ναρκομανείς από την άλλη. Αυτή είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακριβώς έξω από την πόρτα της Νομικής σχολής.

Από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, μέχρι το εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» και την κορυφή του πάρκου Πατριάρχου Γρηγορίου του 5ου, έχει απλωθεί η πιάτσα της ηρωίνης, του παραεμπορίου των αλλοδαπών και των αστέγων.

Στον 5ο όροφο κάνουν μάθημα με σπασμένα τζάμια και στο ισόγειο παιδιά «σαν τα κρύα τα νερά»... χτυπάνε ενέσεις, μέρα μεσημέρι!

Σοκάρουν οι εικόνες που καταγράψαμε.
Νεαρή κοπέλα, που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε πρεζάκι, να χτυπά ένεση ηρωίνης στον λαιμό, στην είσοδο της Νομικής σχολής, την ώρα που μπροστά της περνούσαν δεκάδες φοιτητές. Δίπλα της, κοιμούνται σε μόνιμο κατάλυμα, μετανάστες που με τα μπαγκάζια και τα σκουπίδια τους, κρύβουν το άγαλμα του Καποδίστρια, στο κέντρο του πάρκου. Πιο πέρα βρίσκονται σε εξέλιξη... δοσοληψίες μεταξύ εμπόρων και ναρκομανών.

Στην κεντρική πόρτα του παλαιού κτιρίου της Νομικής στη Σόλωνος, ένα ζευγάρι αστέγων κοιμάται αμέριμνο.
Η κατάσταση γύρω από τη σχολή δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι οι φοιτητές μόλις πέσει το σκοτάδι, τρέμουν να μπουν στα αμφιθέατρα...

Ουκ ολίγες φορές, καθηγητές αλλά και φοιτητές έχουν πέσει θύματα ληστειών ή και εκφοβισμού από τις «επικίνδυνες αυτές φυλές» που κατοικούν σχεδόν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Κι αναρωτιέται κανείς: Την κατάληψη που οδήγησε στο κάψιμο της πόλης των Αθηνών, οι πρυτανικές αρχές την αγνόησαν.

Το πανεπιστημιακό άσυλο που έχει γίνει άσυλο ανομίας, λησμόνησαν ότι καταργήθηκε.

Τις τραγικές αυτές εικόνες... στην αυλή του πανεπιστημίου, πώς μπορούν και τις ανέχονται;

ΒΙΒΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
πηγη