Χρήστες OnLine

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Reuters: «Η Χρυσή Αυγή ξυπνά στις καρδιές των Ελλήνων

Με αφορμή την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις και τη διαφαινόμενη είσοδο της στη Βουλή, το διεθνές πρακτορείο, σε ρεπορτάζ του, αναφέρεται στις συναντήσεις των μελών της οργάνωσης, στα φυλλάδια με συνθήματα όπως «ούτε ένας άνεργος Έλληνας, ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα» και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» αλλά και στη δράση των μελών της στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Παναγιωταρος
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Παναγιωταρος

«Στο λιμάνι του Πειραιά, δεκάδες νέοι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα μπλουζάκια συνωστίζονται σε ένα μικρό δωμάτιο για να ακούσουν το όνειρο της Χρυσής Αυγής για μία Ελλάδα απαλλαγμένη από τους αλλοδαπούς, τα σύνορά της σφραγισμένα με ναρκοπέδια. 


"Θέλουμε να διώξουμε όλους τους μετανάστες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και θα φύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - με το καλό ή με το κακό" είπε στη συνάντηση του Πειραιά ο Φραγκίσκος Πορίχης, υποψήφιος με το υπερεθνικιστικό και μυστικοπαθές κόμμα», ξεκινά το ρεπορτάζ του Reuters.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρχαν τα βιβλία για την υπεροχή της άριας φυλής και τον εθνικισμό, αλλά και τα φυλλάδια με συνθήματα κατά των μεταναστών. «Με την Ελλάδα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, το κόμμα υπόσχεται στους ψηφοφόρους να ξεκινήσει την απέλαση των παραμονών μεταναστών, πριν συνεχίσει με τους νόμιμους».


Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Χρυσή Αυγή, που αρνείται το χαρακτηρισμό «νέο-ναζί», «ανεβαίνει» στις δημοσκοπήσεις για δυο λόγους κυρίως: αφενός το γεγονός πως τα μέλη της δρουν σε περιοχές όπως Άγιος Παντελεήμονας, όπου προσφέρουν σε οικογένειες ρύζι, μακαρόνια, λάδι και ρούχα.

Όλα αυτά βρίσκονται σε κουτιά που γράφουν: «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει ο τόπος» ή «Για να ξαναγίνει ελληνική η Αθήνα». Αφετέρου: τα μέλη της δεν είναι πολιτικοί, σε μια στιγμή που ο κόσμος είναι θυμωμένος με κάθε πολιτικό, θεωρώντας ότι είναι διεφθαρμένος ή ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά του.

Η 76χρονη Κατερίνα Καρούση, καρκινοπαθής, ξέσπασε σε λυγμούς όταν είδε στο κατώφλι του σπιτιού της μέλη της Χρυσής Αυγής, με σακούλες τρόφιμα στα χέρια τους. «Ακούω ότι κάνουν καλά πράγματα για τον κόσμο. Γιατί να μην τους ψηφίσω;» λέει



«Έχει το πλεονέκτημα ότι παραμένει αόρατη. Πέρα από τον Μιχαλολιάκο, ακόμη κι εγώ δεν γνωρίζω κανένα από τα υπόλοιπα πρόσωπα του κόμματος αν και είμαι μέσα στα πράγματα. Αυτό λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας» δηλώνει Έλληνας πολιτικός αναλυτής, που δε θέλησε να κατονομαστεί.

«Καλέστε μας αν χρειαστείτε οτιδήποτε. Και εννοούμε οτιδήποτε» τους είπαν φεύγοντας.

Η 41χρονη Κωνσταντίνα Τάσιου είδε μέλη της Χρυσής Αυγής με στοίβες ρούχων και σακούλες σούπερ μάρκετ στην πόρτα της. «Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μας έφερε ρούχα ή φαγητό» είπε η 41χρονη, που πάσχει από επιληψία και η οικογένειά της ζει με προνοιακά επιδόματα. «Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή, ίσως ήρθε η στιγμή για κάτι καινούργιο», είπε.

Στο ρεπορτάζ του Reuters υπάρχει αναφορά και σε όσα αναφέρει το μανιφέστο της Χρυσής Αυγής. «Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει αμέσως να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, ενώ και οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει τελικά να απελαθούν, λέει το κόμμα. Ζητεί επίσης τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες να εντάσσονται σε ειδική κατηγορία, με τις ποινές να εκτελούνται σε ειδικά μέτρα κράτησης όπου οι μετανάστες θα δουλεύουν».



«Η Χρυσή Αυγή δεν εκτιμά τους Έλληνες πολιτικούς. Οι πολιτικοί που ευθύνονται για την κρίση πρέπει να οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο, να φυλακισθούν και να κατασχεθεί η περιουσία τους, ενώ όποιος Έλληνας αρνηθεί να καταταγεί στον στρατό θα πρέπει να χάνει την υπηκοότητά του και να εξοριστεί».

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1992. Θαυμάζει τον Ιωάννη Μεταξά για το ΟΧΙ στις δυνάμεις του Άξονα το 1940.  

Θεωρεί εαυτόν εθνικιστικό κόμμα και πως το λογότυπο της είναι ο αρχαίος μαίανδρος, που συμβολίζει τη γενναιότητα και τον ατελείωτο αγώνα.




«Μέλη λένε ότι πειθαρχία και χρόνια αταλάντευτης προσήλωσης απαιτούνται για να κερδίσει κανείς την αποδοχή. Κάποιος είπε ότι μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια για να γίνει μέλος, ξεκινώντας αρχικά ως οπαδός και μετά ως δοκιμαστικό μέλος, πριν μπει στην «οικογένεια», γράφει το Reuters.

«Για τους κομμουνιστές είμαστε Ναζί, για τους σοσιαλιστές είμαστε φασίστες και για τους συντηρητικούς είμαστε ακροδεξιοί», είπε ο Νας, μέλος της Χρυσής Αυγής που αρνήθηκε να πει το επώνυμό του.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω αν θα έπρεπε να απελαύνονται οι νόμιμοι, θα έπρεπε όμως οπωσδήποτε να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες νομιμοποιήθηκαν.
    Αν ήρθαν παράνομα και στη συνέχεια με τερτίπια τύπου "παντρεύτηκα-έκανα δέκα παιδιά...κι είκοσι σκυλιά"-ή ό,τι άλλο-νομιμοποιήθηκαν, δεν έχουν καμία θέση εδώ. Να πάει μαζί τους κι όποιος τους βοήθησε. Νόμιμος μετανάστης σημαίνει ότι η χώρα έχει έλλειψη σε πατριωτικά εργατικά χέρια. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει. Με κούρασε επιπλέον η νοοτροπία που επικρατεί, ότι ο αλλοδαπός δεν έρχεται για να εγκληματήσει ή να "πιάσει την καλή" αλλά για να ζήσει έντιμα(...σε καιρό κρίσης). Κι οπότε θα πρέπει εμείς να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας απέναντί του, κι όχι αυτός τη δική του σε ξένη χώρα. Αν κάποιος αλλοδαπός εγκληματεί σε ξένο κράτος πρέπει να τιμωρείται και για έλλειψη σεβασμού προς αυτό. Αυτά τα πολυπολιτισμικά θεωριλίκια περί ανεκτικότητας(κάποιων που οι ίδιοι στις χώρες τους συφιλιάζονται για ν' αποτρέψουν) μπορούν να τα διατηρούν στο σπίτι(μαζί με τους αλλοδαπούς τους) τους οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που τα ασπάζονται. Δεν καταλαβαίνω τι μυαλό μπορεί να κουβαλάει κάποιος που αποδέχεται αυτού του είδους την ιδιαιτερότητα, του από ισλαμική χώρα και κουλτούρα ερχομένου ατόμου. Τη στιγμή που ο ίδιος αν έμπαινε στη χώρα εκείνου θα ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει ένα χαρτί που δηλώνει ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει το νόμο του ισλάμ(αλλιώς δρόμο), και θα είναι υποχρεωμένος 5 φορές τη μέρα να γονατίζει προς τη Μέκκα για να μη φάει καμιά βιτσιά.
    Είμαι πολύ θυμωμένος γι αυτά που τραβάει η πατρίδα μου και δεν το ανέχομαι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eίμαι περίπου βέβαιος και το ξέρετε όλοι ότι τα "άχρωμα" κοκκινοκόμματα υποβοηθούν αυτήν την κατάσταση επειδή βλέπουν τους αλλοδαπούς ως δεξαμενή ψήφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή