Χρήστες OnLine

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αναζωπυρώνονται τα επεισόδια στην Κακομιά.Πέντε Νιβιτσιώτες στα κρατητήρια, αναμένεται να συλληφθούν και άλλοι ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ


Το θέμα της «Κακομιά» ξεπέρασε τα όρια του τοπικού, ωστόσο καμία εξέλιξη δεν έχει παρά την παρέμβαση και των διεθνών παραγόντων στην Αλβανία.

Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα που έκαναν οι κάτοικοι της Νίβιτσας, επί τρεις ολόκληρους μήνες, εκεί στα χαρακώματα, στο κρύο και τη βροχή, επί εικοσιτετράωρη βάση, για να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους και να μην επιτρέψουν την «ανώνυμη» εταιρεία, που με τη συμπαράσταση του αλβανικού κράτους και το γνωστό αλβανικό τσαμπουκά θέλει να χτίσει τουριστικό χωριό στις δικές τους περιουσίες.

Τόσο η κυβέρνηση Νάνο, όσο και η κυβέρνηση Μπερίσα, είχαν υποσχεθεί προεκλογικά πως η γη ανήκει στους Νιβιτσιώτες και θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Μόλις ήρθαν στην εξουσία, ξέχασαν τις υποσχέσεις και έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψουν τους καταπατητές εκατοντάδων στρέμματα στην Κακομιά.


Υπό την αυστηρή πίεση της αστυνομίας και αφού συνέλαβαν δέκα άτομα και τα οδήγησαν στα δικαστήρια, οι Νιβιτσιώτες υπέκυψαν. Η εταιρεία περίφραξε το μέρος και άρχισε τις εργασίες, κάτι που δεν μπορούσαν να χωνέψουν οι κάτοικοι - δικαιούχοι αυτών των στρεμμάτων.

Πέντε μήνες μετά την περίφραξη, οι Νιβιτσιώτες εισέβαλαν μέσα και κατέστρεψαν κάποια μηχανήματα της εταιρείας. Ανήμερα της Παναγιάς που γιόρτασε το μοναστήρι (δίπλα από το εργοτάξιο), αφού ξενύχτησαν στο μοναστήρι της Κακομιάς, μπήκαν στο εργοτάξιο της εταιρείας και επιτέθηκαν σε μηχανήματα και κτίρια προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και έφθασε αμέσως στο χώρο με μεγάλες δυνάμεις. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και βάσει των πληροφοριών αναμένονται και άλλες συλλήψεις.


borioipirotis

Διαβάστε ακόμα:

ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: Στόχος να αρπάξουν τις περιουσίες των ομογενών

Ένωση Χειμαρριωτών: Για ποιό λόγο δολοφονήθηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας.



Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, δεν μας παραξένεψε. Ξέραμε ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Κάποιος Αλβανός από αυτούς που κατακλύζουν το καλοκαίρι τη Χιμάρα θα έδειχνε με πιο βίαιο τρόπο την ενόχλησή του που η περιοχή μας έχει τόσο έντονο ελληνικό χαρακτήρα.

Αυτό είναι και το ιδεολογικό πρόβλημα της Αλβανίας με τη Χιμάρα. Λόγω της προπαγάνδας που ξεκινάει από την εποχή Χότζα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πολλοί Αλβανοί πιστεύουν (αρκετοί καλόπιστα) ότι οι κάτοικοι της Χιμάρας δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Τους λένε ότι μάθαμε ελληνικά τα τελευταία χρόνια που πήγαμε στην Ελλάδα για να βρούμε εργασία. Τους βομβαρδίζουν το μυαλό ότι δεν είμαστε Έλληνες αλλά Αλβανοί που προδώσαμε τη γλώσσα μας και την καταγωγή μας και ξιπαζόμαστε να μιμούμαστε τους Έλληνες.

Αυτή την προπαγάνδα αναπαράγουν ο τύπος και τα σχολικά βιβλία και εφαρμόζουν και οι κρατικές αρχές. Αυτή την προπαγάνδα πρέπει να καταπολεμήσουμε με μέτρα τα οποία θα χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:


1. Απομάκρυνση Αξιωματικών αστυνομίας: Άμεση απομάκρυνση όλων των αξιωματικών της αστυνομίας που υπηρετούν στην αστυνομική διεύθυνση Χιμάρας. Ενέχονται στη συγκάλυψη της δολοφονίας του Αριστοτέλη και στην εικόνα που μεταδόθηκε τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν. Επίσης συστηματικά συγκαλύπτουν περιστατικά βίας εναντίον μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χιμάρας.

2. Τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην ελληνική: Τοποθέτηση σε όλη την περιοχή της Χιμάρας δίγλωσσων δημοσίων πινακίδων στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση - Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Χιμάρας από την υπόλοιπη Αλβανία, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

3. Κατάργηση αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών: Η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή οι κάτοικοι των οποίων θεωρούνται «Αλβανοί» πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο. Είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.

4. Ελληνική γλώσσα στη δημόσια διοίκηση
: Η δημόσια διοίκηση όταν απευθύνεται στη Χιμάρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους της Χιμάρας δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
5. Δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας:
Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας στην περιοχή της Χιμάρας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας που θα εγκατασταθεί στην πόλη της Χιμάρας. Το γραφείο αυτό πρέπει να τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του ΟΑΣΕ και να στελεχώνεται από προσωπικό που θα επιλέξει ο ΟΑΣΕ και θα μισθοδοτείται από την αλβανική κυβέρνηση.
πηγή

Επικίνδυνο ανθελληνικό κλίμα - ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!



Συνέχεια από εδώ:

Ομάδες ρατσιστών Αλβανών δέρνουν Ελληνόπουλα στη Χειμάρρα

Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του φονευθέντα Α. Γκούμα

Αλβανική Εφημερίδα: Ο Δρούτσας καταδικάζει τον ξεσηκωμό της ελληνικής μειονότητας

Ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθεια των αλβανικών αρχών να κλείσουν την υπόθεση Γκούμα

Αλβανοί επιτέθηκαν, γρονθοκόπησαν και έκλεψαν 19χρονο στην παραλία Λιβαδειού στη Χειμάρρα, επειδή μιλούσε ελληνικά! Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αποκλεισμό της εσθνικής οδού Αγίων Σαράντα - Αυλώνα

Και δεύτερο περιστατικό βίας, σε βάρος νεαρού Ελληνα αυτή τη φορά, καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα, ενώ ο δράστης της δολοφονίας του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα και οι έξι φίλοι του πήραν χθες τον δρόμο για τις φυλακές.

Ο εισαγγελέας του επαρχιακού δικαστηρίου της Βλόρα έκρινε τον 25χρονο Ιλίρ Μούκα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απορρίπτοντας τα όσα υποστήριζε περί δυστυχήματος, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Ο άτυχος Αριστοτέλης Γκούμας.


Η ελληνική κοινότητα στη Χειμάρρα είναι αναστατωμένη όχι μόνο για τη δολοφονία του Αρ. Γκούμα αλλά και για τις συνεχιζόμενες απειλές Αλβανών εθνικιστών κατά ομογενών επειδή μιλούν... ελληνικά.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται με αποκλεισμό στις 10 το πρωί της Πέμπτης της εθνικής οδού Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για... σπουδή των αλβανικών αρχών να κλείσουν την υπόθεση.

«Βιάζονται»


«Ουδέποτε κλήθηκε ιατροδικαστής για να εξετάσει τη σορό του Αριστοτέλη. Ούτε εισαγγελέας ούτε ανακριτής κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες που σήκωσαν το πτώμα. Υπάρχει γενικά μια βιασύνη να κλείσει η υπόθεση», δήλωσε στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών, Φρέντι Μπελέρης.

Χθες έγινε γνωστό ένα ακόμη περιστατικό επίθεσης από Αλβανούς σε βάρος Ελληνα που βρέθηκε στην περιοχή για... τουρισμό.

Ο 19χρονος από την Αργυρούπολη Αττικής συνόδευε οικογενειακούς φίλους του, Βορειοηπειρώτες, και πριν από δέκα μέρες βρισκόταν στην παραλία του Λιβαδειού στη Χειμάρρα.

Μια παρέα Αλβανών πλησίασαν τον νεαρό και τον ρώτησαν κάτι στα αλβανικά, αλλά ο 19χρονος δεν κατάλαβε και τους απάντησε στα ελληνικά, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο με τη μητέρα του στην Αθήνα.

Οι Αλβανοί ενοχλήθηκαν από τα ελληνικά που άκουσαν, του επιτέθηκαν, τον ξυλοκόπησαν με γροθιές στο πρόσωπο και στο σώμα και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στην παραλία.

Ο 19χρονος επέστρεψε στην επόμενη μέρα στην Ελλάδα και δεν θέλει να μιλήσει σε κανέναν για το περιστατικό, καθώς έχει υποστεί σοκ.

Καταγγέλλουν


«Υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας σε ομογενείς που μιλούν ελληνικά. Κάθε καλοκαίρι συμβαίνει το ίδιο, αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι κάποια ακραία στοιχεία θα έφταναν στο έγκλημα», μας είπε ο Παντελής Κοκαβέσης, φίλος του Αρ. Γκούμα, τον οποίο χτύπησαν με το Ι.Χ. του, τον έριξαν στο έδαφος και στη συνέχεια πέρασαν πάνω από το πτώμα του, τα μέλη της παρέας του Ιλίρ Μούκα.

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ

Προφυλακιστέος ο Μούκα για δολοφονία από πρόθεση


Ο Ιλίρ Μούκα οδηγήθηκε χθες ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου της Βλόρα, ο εισαγγελέας του οποίου του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τον έκρινε προφυλακιστέο, όπως και τα άλλα έξι άτομα που συνελήφθησαν αμέσως μετά τη δολοφονία του Γκούμα και στα οποία επιβλήθηκε προφυλάκιση 15-20 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιλίρ Μούκα, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο Audi που διαμέλισε τον 37χρονο βορειοηπειρώτη την περασμένη Πέμπτη, είχε εξαφανιστεί και αναζήτησε καταφύγιο στα Τίρανα, ενώ η αλβανική αστυνομία τον επικήρυξε με 20.000 δολάρια.

Χθες εμφανίστηκε μετανιωμένος στο δικαστήριο, ήταν συνεχώς με σκυμμένο το κεφάλι και υποστήριξε ότι ο θάνατος του 37χρονου ήταν ατύχημα, χωρίς πολιτικά κίνητρα.

Είπε ακόμη ότι είχε πιει λίγο παραπάνω και παραδέχτηκε ότι συνεπλάκη με μια παρέα Βορειοηπειρωτών που μιλούσαν ελληνικά, όχι για τη γλώσσα, όπως υποστήριξε, αλλά επειδή τον κοίταξαν περίεργα.

Επέμενε, όμως, ότι στην παρέα αυτή δεν ήταν ο Αρ. Γκούμας. Κατέθεσε επίσης ότι αντιλήφθηκε πως χτύπησε έναν άνθρωπο και τον εγκατέλειψε, όμως δεν γνώριζε το θύμα και αρνήθηκε ότι είχαν λογοφέρει νωρίτερα -όπως καταθέτουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες- και ότι τον κυνήγησε με το αυτοκίνητό του.

Τέλος, υποστήριξε ότι εξαφανίστηκε γιατί φοβήθηκε τις συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχουν συντάξει οι αλβανικές αρχές γίνεται λόγος για εγκληματική ενέργεια και σε κανένα σημείο ο θάνατος του Αρ. Γκούμα δεν αναφέρεται ως ατύχημα.

«Για την οικογένεια αυτό είναι μια κάποια δικαίωση, αλλά καμία λέξη και καμία απόφαση δεν μπορεί να φέρει πίσω το παλικάρι», μας είπε ο κ. Μπελέρης.

Καταγγελία

Παραλήρημα με δήθεν «ήρωες»

Στελέχη της μειονότητας φοβούνται ότι η εθνοτική βία θα συνεχιστεί και καταγγέλλουν πως τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στο
Διαδίκτυο σελίδες που μαζεύουν... υπογραφές για την αποφυλάκιση του Ιλίρ Μούκα και των συνεργών του, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «ήρωες».

Οι δημιουργοί αυτών των ιστοσελίδων καλούν τους Αλβανούς,όπου κι αν βρίσκονται, να στηρίξουν τον δράστη της δολοφονίας, ενώ καταφέρονται εναντίον των Βορειοηπειρωτών, παρά τις συστάσεις της επίσημης αλβανικής ηγεσίας να καταδικαστεί το γεγονός και να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Δεκάδες Βορειοηπειρώτες επισκέπτονται καθημερινά τον τάφο του Αρ. Γκούμα και αφήνουν ένα λουλούδι, ενώ συγκλονισμένοι οι γονείς του δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν τον χαμό του.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο αδερφός του (εργάζεται και αυτός σε φαστ φουντ στην οδό Πειραιώς), προκειμένου να μαζέψει τα προσωπικά του είδη, καθώς δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη Χειμάρρα για να βρίσκεται κοντά στους δικούς του.

Μαρία Ριτζαλέου

Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του φονευθέντα απο αλβανούς, Α. Γκούμα



Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 19:00

Δύο αυτοκινητα κινουμενα με μεγαλη ταχυτητα απο Αυλωνα προς Αγιους Σαραντα πριν από μισή ώρα, πυροβολησαν τρεις φορες εξω απο την οικια του αειμνηστου Αριστοτελη Γκουμα.

Η κίνηση μεταφράζεται ως απόπειρα εκφοβισμού κατά της οικογένειας του φονευθέντος και της χιμαριώτικης κοινότητας. Ηλεκτρισμένη είναι αυτήν την στιγμή στην Χιμάρα η ατμόσφαιρα ενώ ενδέχεται να υπάρξουν άμεσα νέες κινητοποιήσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Στο σημείο έφτασε αμέσως η αστυνομία η οποία περισυνέλεξε τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς ενώ αυτήν την στιγμή πλήθος ανήσυχου κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι

Αναμονή περισσοτέρων πληροφοριών
nenanews