Χρήστες OnLine

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Συνέλαβαν δύο βουλγαρους για όπλα, εκρηκτικά και μικροποσότητες κοκαΐνης

Όπλα, εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, καθώς και μικροποσότητες κοκαΐνης μετέφεραν μαζί τους δύο Βούλγαροι, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από άνδρες του λιμενικού και της ΣΔΟΕ στην Προκόμ του Προμαχώνα...

Η σύλληψη έγινε στις 9 το πρωί, όταν ένας άνδρας του λιμενικού σώματος, προσποιούμενος τον αγοραστή, συναντήθηκε με τους δύο Βούλγαρους στη συγκεκριμένη παραμεθόριο περιοχή των Σερρών.

Οι δύο Βούλγαροι κατέφθασαν με δύο πολυτελή αυτοκίνητα. Όπως αποδείχθηκε, μέσα στο ένα από αυτά βρεθήκαν επιμελώς κρυμμένα όπλα, εκρηκτικές ύλες ΤΝΤ καθώς και μικροποσότητες κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό υποδιευθυντή Σερρών Παναγιώτη Παπαδόπουλο οι άνδρες του λιμενικού και της ΣΔΟΕ ανέλαβαν μόνοι τους τη διεκπεραίωση της υπόθεσης, χωρίς να είναι αναγκαίο να ενημερώσουν τις τοπικές αστυνομικές αρχές, καθώς η υπόθεση ήταν σε εξέλιξη μετά από πιθανές, όπως είπε, συλλήψεις που είχαν προηγηθεί.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Βούλγαροι οδηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σερρών.

Λαθρομετανάστες, όπως και με τους πυρόπληκτους ..ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ! ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΑΣ!

«Zεστό χρήμα» ετοιμάζεται να προσφέρει ως δέλεαρ η κυβέρνηση στους λαθρομετανάστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την Eλλάδα.


Eνα μεγάλο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού σχεδιάζει η κυβέρνηση, βασισμένο στην... πετυχημένη λογική του «τριχίλιαρου» των πυρόπληκτων: Tο σχέδιο που εκπονείται στο υπ. Δημόσιας Tάξης προβλέπει να δίνονται, εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια, κάποια χρήματα ως οικονομικό κίνητρο από 2.000 έως 3.000 ευρώ, ώστε να πεισθούν έτσι πολλοί λαθρομετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αγγλία ή Νορβηγία ονειρεύεται ο Nοϊανάλι Aλι.
Αγγλία ή Νορβηγία ονειρεύεται ο Nοϊανάλι Aλι.

Tο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Mέχρι τότε, ο τελικός σχεδιασμός, ο ακριβής καθορισμός του πουρμπουάρ και το προβλεπόμενο κόστος θα έχουν υποβληθεί στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, για να εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια.


Tο συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και στην Eλλάδα υπάρχει επιθυμία από μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες τους, αλλά δεν μπορούν.


Ο... παράδεισος
Mία από τις χώρες όπου «τρέχει» ανάλογο πρόγραμμα είναι η Mάλτα, που προσφέρει 5.000 ευρώ ανά άτομο, αρχικά ξεκίνησε τη διαδικασία μόνο με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια άντλησε και ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα με τις επιχειρήσεις-σκούπα, τα στρατόπεδα υποδοχής και τους ελέγχους, η κυβέρνηση, με αρκετή καθυστέρηση, αποφάσισε να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για τον εθελοντικό επαναπατρισμό, με την ελπίδα ότι αρκετοί αλλοδαποί θα αναχωρήσουν οριστικά και με τη θέλησή τους.


«Πρόκειται για εκείνους που δεν βρήκαν στην Eλλάδα τον παράδεισο και τώρα δεν διαθέτουν έγγραφα και χρήματα για να ταξιδέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά γνώστης των κυβερνητικών σχεδιασμών.


Tο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία, κατά πάσα πιθανότητα, με τον Διεθνή Oργανισμό Mετανάστευσης.


Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔOM στην Eλλάδα, κ. Δανιήλ Eσδράς, κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα ανάλογα κονδύλια. «Eχουμε στα γραφεία μας εκατοντάδες αιτήσεις για εθελοντικό επαναπατρισμό και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους», μας λέει ο κ. Eσδράς και σημειώνει ότι το κόστος επιστροφής εκτιμάται περίπου στα 1.000 € ανά άτομο.


Eνα λεπτό σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ο τόπος και η διαδικασία καταβολής των χρημάτων.


«Eάν τους δοθούν τα χρήματα πριν φτάσουν στην πατρίδα τους, υπάρχει περίπτωση να... χαθούν στον δρόμο και να τους ξανασυναντήσουμε μπροστά μας», λέει ο κ. Δ. Eσδράς.


«O ΔOM, ως διεθνής Oργανισμός, έχει γραφεία π.χ. στην Kαμπούλ και θα μπορούσε η καταβολή των χρημάτων να γίνεται εκεί. Yπάρχει, τέλος, η εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος παραμονής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι μεγαλύτερο από το κόστος εθελοντικού επαναπατρισμού για τον οποίο, για παράδειγμα, δεν απαιτείται συνοδεία αστυνομικών».



AΛEΞANΔPOΣ ZABOΣ
Yποχρεωτική η οικειοθελής επιστροφή

Mαζί με το... καρότο, οι Aρχές φέρονται αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν και το μαστίγιο... H αυστηρή αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για να επιτύχει η οικειοθελής επιστροφή καθώς, όπως επισημαίνεται, όταν υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας και της εύκολης διακίνησης, ουσιαστικά κάθε προσπάθεια ακυρώνεται στην πράξη.


«Mε ένα τέτοιο πρόγραμμα ουσιαστικά λες σε αυτούς τους ανθρώπους ότι, εκτός από τα εισιτήρια επιστροφής, τους παρέχεις τη δυνατότητα να πάρουν ορισμένα χρήματα, που θα τους βοηθήσουν να καλύψουν εκείνα που έδωσαν στους δουλεμπόρους ή να ξεκινήσουν μια δουλειά στην πατρίδα τους.


Tο πρόβλημα είναι ότι για να επιτύχει ο επαναπατρισμός, πρέπει να είναι υποχρεωτικός...» μας λέει ο κ. Aλέξανδρος Zαβός, επικεφαλής του Iνστιτούτου Mεταναστευτικής Πολιτικής. «Oταν κάποιος γνωρίζει ότι θα φύγει με το ζόρι, τότε εύκολα μετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα. Yπάρχει το παράδειγμα της Iσπανίας, όπου, αν και δόθηκαν αρκετά χρήματα, το σχέδιο δεν λειτούργησε, διότι οι μετανάστες δεν είχαν την αίσθηση ότι θα απομακρύνονταν από τη χώρα έτσι κι αλλιώς, ώστε να διαλέξουν την εθελούσια αναχώρηση.


Oσο για το ύψος των χρημάτων, τονίζει ο κ. Zαβός, ακούγονται διάφορα ποσά 2.000 η 3.000 ευρώ, όμως το θέμα είναι τι θα δεχθεί η Eυρωπαϊκή Eνωση».


ΓΙΩΡΓΟΣ AΠOΣTOΛIΔHΣ - KΩΣΤΑΣ ΛOYKOΠOYΛOYΣ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ" ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΟΣΥΡΙΖΟΤΑΛΙΜΠΑΝΟΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟΝ! ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΡΑΝΙ ΗΤΑΝ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ...

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΟΚΑΝΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΟΦΥΛΛΑΔΩΝ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ;;; ΤΙ ΡΩΤΑΩ ΤΩΡΑ Ε;;;






ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ Ο ΑΔΩΝΙΣ! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΙ "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΓΚΑΝΤΟΥΡΗΔΕΣ ΤΟΥΣ...


Το σκισμένο κοράνι της όργης ήταν (τελικά) ευχολόγιο! 20.6.2009
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO

Ευχολόγιο ήταν τελικά το «κοράνι», για το σκίσιμο του οποίου από αστυνομικό, λίγο έλειψε να καεί η Αθήνα στα τέλη Μαΐου, όταν ύστερα από συλλαλητήριο οργισμένοι μουσουλμάνοι επιδόθηκαν σε καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

Η διαπίστωση έγινε από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ταξίαρχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που ανέλαβε να διεξάγει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο αττικάρχης, υποστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού.

Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμάτευση αυτή, οι ειδικοί του υπουργείου που εξέτασαν τα σχισμένα έγγραφα που είχε παραδώσει ο ίδιος ο καταγγέλλων το περιστατικό Ιρακινός, αποφαίνονται ότι πρόκειται για ευχολόγιο, σημειώσεις δηλαδή με προσευχές και όχι για κείμενα από το κοράνι. Επισημαίνεται δε στη γνωμάτευση ότι ακόμα και εάν είναι ευχολόγιο, σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύεται να το φέρουν οι πιστοί πάνω τους και ιδίως με τον τρόπο που το είχε ο καταγγέλλων (διπλωμένο και τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτες), ενώ τονίζεται επίσης ότι απαγορεύεται να διαβάζεται εάν ο αναγνώστης δεν είναι τουλάχιστον ξυπόλητος.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο συλλαλητήριο από νόμιμους και παράνομους
μουσουλμάνους μετανάστες έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου στην πλατεία Ομονοίας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας των περίπου χιλίων συγκεντρωμένων ομάδες αλλοδαπών επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και άλλα αντικείμενα και
προκάλεσαν φθορές σε συνολικά 75 αυτοκίνητα, 5 καταστήματα και μία τράπεζα, σπάζοντας τα τζάμια.

Ολα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία 27χρονου Ιρακινού ότι κατά τους ελέγχους αστυνομικών για ναρκωτικά σε θαμώνες της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών αστυνομικός έσκισε το κοράνι που είχε μαζί του και μετά το ποδοπάτησε.


Θερμοί συμπαραστάτες στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών οι Αυστραλοί


Μελβούρνη

Να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προτρέπει τη χώρας μας ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Σάββατο.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση. Ο λόρδος Έλγιν, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, κατόρθωσε να κλέψει τα μάρμαρα, προκαλώντας μάλιστα και σημαντικές ζημιές και να τα στείλει στην ιδιωτική του έπαυλη. Είχε στόχο να τα οικειοποιηθεί και να αποκομίσει προσωπικά κέρδη» δήλωσε.

Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αυστραλία. Πρόσφατα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Γκοφ Ουίτλαμ δήλωσε:

«Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης».

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Βαρδάς, μέλος της Κίνησης «Αυστραλοί Υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», κάλεσε την Ελλάδα να διεκδικήσει «πιο δυναμικά» την επιστροφή τους. «Τώρα που η Ελλάδα απέκτησε αυτό το υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης, επιβάλλεται να διεκδικήσει δυναμικά τα Γλυπτά και η εκστρατεία της να ξεκινήσει αμέσως» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δίνουν σημαντική προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο SBS έκανε σύντομο αφιέρωμα στα εγκαίνια, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη στιγμή που τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικαθιστούνται από γύψινα εκμαγεία, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη άποψη της εικόνας που παρουσίαζαν αρχικά, ανέφερε το αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις του επικεφαλής αρχιτέκτονα του μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, του διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή και του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

Ο παρουσιαστής του σταθμού σχολίασε πως το Μουσείο αποτελεί με την ύπαρξή του ικανό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Εξάλλου και ο γραπτός Τύπος αναφέρεται στο Μουσείο με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν δηλώσεις των Αντώνη Σαμαρά και Μπερνάρ Τσουμί και δίνουν το χρονικό της ιστορίας του Παρθενώνα και της αφαίρεσης των Γλυπτών από τον Έλγιν. Δίνονται επίσης πληροφορίες για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Πηγή

"Τούρκους της Κύπρου" θα ονομάζει ο "Μπαϊράκ" τους Τ/κ




''Τούρκοι της Κύπρου'' θα ονομάζονται στο εξής οι Τουρκοκύπριοι στα προγράμματα του ''μπαϊράκ'', σε μια προσπάθεια του παράνομου ραδιοσταθμού να καλύπτει και τα παιδιά εποίκων που γεννήθηκαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, όπως γράφει σήμερα η ''Γενί Ντουζέν''.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε εγκύκλιο του «μπαϊράκ» σύμφωνα με την οποία, στα διάφορα προγράμματα του σταθμού δεν θα χρησιμοπο
ιείται ο όρος ''Τουρκοκύπριος'', αλλά ''Τούρκος της Κύπρου''.Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Σταθμού Οζέρ Κανλί με τη λέξη ''΄Τ/κ'' νοείται το άτομο που γεννήθηκε στην Κύπρο και όχι ο έποικος ενώ η λέξη ''Τούρκος της Κύπρου'' περιλαμβάνει τόσο τους Τ/κ όσο και τα άτομα που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά το 1974.


ikypros
Πηγή

Έρχονται παράνομα, καταλαμβάνουν χώρους, και απαιτούν και "υπηρέτριες"



Εγώ τα σκουπίδια μου ξέρω να τα βγάλω και να τα τοποθετήσω στους κάδους απορριμάτων. Καθαρίζω το σπίτι μου δύο φορές την εβδομάδα. Άραγε, οι λαθρομετανάστες γιατί χρειάζονται υπηρέτριες;

Ίσως διότι η πρώτη τους επαφή στην χώρα είναι με όργανα κρατικοδίαιτων και επιδοτούμενων ΜΚΟ σαν τον κ. Κούρκουλα.

Μετανάστευση και εγκληματικότητα στην Ελλάδα το 2008





του Γιάννη Κολοβού *

Η συμμετοχή των αλλοδαπών στην βαριά εγκληματικότητα είναι υπερπολλαπλάσια του ποσοστού τους στον πληθυσμό.

Στις 16/2 σε πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων έγινε αναφορά στην αυξανόμενη εγκληματικότητα στην χώρα μας καθώς δόθηκαν στην δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία για το έτος 2008. Η παράμετρος η οποία «αγνοήθηκε» από τις σχετικές αναφορές είναι εκείνη της σημαντικής συμβολής των αλλοδαπών (κυρίως παράνομων ή εκ των υστέρων νομιμοποιημένων μεταναστών) στην βαριά εγκληματικότητα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η συμμετοχή των αλλοδαπών στους συλληφθέντες δράστες κάποιων βαριών εγκλημάτων κατά το 2008 έχει ως εξής (1):

* για ανθρωποκτονίες αλλοδαποί ήταν το 42% των συλληφθέντων * για βιασμούς αλλοδαποί ήταν το 43% των συλληφθέντων * για κλοπές-διαρρήξεις αλλοδαποί ήταν το 45% των συλληφθέντων * για ληστείες αλλοδαποί ήταν το 51% των συλληφθέντων και * για κλοπές τροχοφόρων αλλοδαποί ήταν το 32% των συλληφθέντων Αν λοιπόν δεχθούμε ότι οι αλλοδαποί είναι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το 7,3% του πληθυσμού καθίσταται εμφανές ότι η συμμετοχή τους στην βαριά εγκληματικότητα είναι υπερπολλαπλάσια του ποσοστού τους στον πληθυσμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία με βάση τα εξιχνιασθέντα εγκλήματα. Όμως, για κάποια από τα προαναφερθέντα εγκλήματα τα ποσοστά εξιχνίασης είναι χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, ενώ για τις ανθρωποκτονίες κατά το 2008 το ποσοστό εξιχνίασης πλησιάζει το 80%, για τις κλοπές-διαρρήξεις είναι 17%, για τις ληστείες είναι 30% και για τις κλοπές τροχοφόρων είναι 43% (2). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εγκληματικών ενεργειών που δεν εξιχνιάζονται και άρα οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, ενώ υπάρχουν και τα εγκλήματα που, ενώ διαπράττονται, δεν καταγγέλλονται και άρα δεν διερευνώνται.

Η συμμετοχή των αλλοδαπών σε αυτήν την «μαύρη τρύπα» της εγκληματικότητας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα καταγγελθέντα, αλλά μη-εξιχνιασθέντα εγκλήματα όσο και τα μη-καταγγελθέντα εγκλήματα, εκτιμάται ότι είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντική. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Φαρσεδάκης, εξ’ αιτίας της παρουσίας στην χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών «χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, των ατόμων χωρίς ταυτότητα και άρα χωρίς τους άτυπους κοινωνικούς ελέγχους που ισχύουν για τους άλλους, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται από τους αλλοδαπούς παραμένουν ανεξιχνίαστα και η αριθμητική τους συμμετοχή στο έγκλημα μικρή» (3).

Βεβαίως, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να «αγνοήσουν» την ωμή πραγματικότητα των στοιχείων, αλλά και την ίδια την κοινή λογική, και να ισχυρισθούν ότι, η αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών στην βαριά εγκληματικότητα δεν είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής που εφάρμοσε η χώρα μας, αλλά οφείλεται σε οικονομικούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Κατά τους θιασώτες αυτής της άποψης, η αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών στην βαριά εγκληματικότητα δεν οφείλεται στην ουσιαστική απώλεια του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας (σχεδόν 150.000 αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο ή παραμονή στην χώρα μας το 2008 (2) – ο υψηλότερος αριθμός από το 2001), ούτε οφείλεται στο ότι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστική επιλογή και με διάτρητες διαδικασίες, εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί, αλλά οφείλεται στους εξής τρεις λόγους:

* στην εστίαση της προσοχής της αστυνομίας στους αλλοδαπούς
* στο νεαρόν της ηλικίας των αλλοδαπών
* στην κακή οικονομική τους κατάσταση

Κατ’ αρχάς και τα τρία αυτά επιχειρήματα εκφέρονται ως θεωρίες, χωρίς να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα στοιχεία και ανάλυση. Όσοι τα εκφράζουν, συνήθως «υποθέτουν» ότι αυτή η «θεωρία» «εξηγεί επαρκώς» την αυξημένη συμμετοχή των μεταναστών στην βαριά εγκληματικότητα. Επιπλέον, και οι τρεις «εξηγήσεις» ουσιαστικά δεν αμφισβητούν το ότι οι αλλοδαποί έχουν δυσανάλογα μεγάλη συμβολή στην βαριά εγκληματικότητα, αλλά επικεντρώνονται στο «γιατί» υπάρχει αυτή η συμβολή.

Το πρώτο επιχείρημα δεν αντέχει σε αυστηρό έλεγχο καθώς θα ήταν παράλογο η αστυνομία να εστίαζε τις ήδη περιορισμένες δυνάμεις της σε μία ομάδα ανθρώπων αν αυτή δεν συμμετείχε στην εγκληματικότητα σε δυσανάλογα υψηλά – σε σχέση με τον πληθυσμό της – ποσοστά. Αν αυτό το επιχείρημα γινόταν δεκτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ότι η αστυνομία «ξοδεύει» τις δυνάμεις εστιάζοντας (προφανώς λόγω «ρατσισμού») στους αλλοδαπούς, ενώ αν τις εστίαζε αλλού θα ήταν πιο αποτελεσματική στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Το δεύτερο επιχείρημα επίσης δεν στέκει καθώς η συμμετοχή των αλλοδαπών στις προαναφερθείσες κατηγορίες βαριάς εγκληματικότητας είναι τόσο υψηλή που δεν επαρκεί η ηλικιακή σύνθεσή τους για να αιτιολογήσει την σημαντική υπερεκπροσώπησή τους (4).

Τέλος, το ίδιο ισχύει και για το επιχείρημα περί «φτώχειας» των αλλοδαπών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι πολλαπλά προβληματικό:

* δεν υπάρχουν στοιχεία για την σχετική οικονομική κατάσταση των συλληφθέντων και άρα το επιχείρημα είναι καθαρά θεωρητικό
* ακόμα και αν δεχθούμε ότι όλοι οι μετανάστες στην χώρα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και πάλι το ποσοστό τους σε σχέση με το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων δεν αρκεί για να εξηγήσει πλήρως την αυξημένη συμμετοχή τους στην βαριά εγκληματικότητα
* ακόμα και αν δεχθούμε ότι αυτό το επιχείρημα περί «φτώχειας» έχει κάποια βάση για τα εγκλήματα κατά της περιουσίας, οι θιασώτες του θα υποστήριζαν ότι επαρκεί για να αιτιολογήσει και άλλα βαριά εγκλήματα όπως είναι η ανθρωποκτονία και ο βιασμός;
* ακόμα και αν δεχθούμε ότι οι αλλοδαποί έχουν δυσανάλογα μεγάλη συμμετοχή στην βαριά εγκληματικότητα λόγω «φτώχειας», αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας είναι προβληματική καθώς επιτρέπει την είσοδο και εγκατάσταση στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού φτωχών αλλοδαπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Το «σύμπτωμα» (υψηλή συμμετοχή στην βαριά εγκληματικότητα) είναι εμφανές και καταδεικνύει την «ασθένεια» (κακή μεταναστευτική πολιτική) για όσους θέλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Μαγγανάς «η αύξηση αυτού του ποσοστού εγκληματικότητας [κατά της περιουσίας] οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και μπορούν πολύ εύκολα να είναι επιρρεπείς σε μία πρόκληση και να τελέσουν ένα αδίκημα. Η χώρα μας εισπράττει τους καρπούς μιας ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής» (5). Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το «Έθνος της Κυριακής» το οποίο σε εκδοτικό του σημείωμα υπογραμμίζει ότι «η σκληρή εγκληματικότητα έχει βασικούς εκφραστές της ξένους οικονομικούς πρόσφυγες, καθόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εισόδου ξένων προσφύγων στη χώρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά» (6). Από κοντά και το «Βήμα» το οποίο, επίσης σε εκδοτικό του σημείωμα, επισημαίνει: «Τα επίσημα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το 80% της βαριάς εγκληματικότητας είναι προϊόν της δράσης μεταναστών. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Χωρίς καμία διάθεση δαιμονοποίησης η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και στη συγκεκριμένη ζώνη, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των πολιτών, Ελλήνων και ξένων» (7).

Παραπομπές
1) Κάθε ενδιαφερόμενος αναγνώστης παραπέμπεται στα στατιστικά που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
2) Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Κλάδος Ασφάλειας και Τάξης, Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας «Εγκληματικότητα έτους 2008: Ανταπόκριση-Αποτελεσματικότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών», Φεβρουάριος 2009.
3) Καραϊσκάκη Τ. «Πιό επαγγελματίες οι κακοποιοί», Καθημερινή 22/11/1998.
4) Μία πληθυσμιακή αναγωγή αλλοδαπών και Ελλήνων κάτω των 40 ετών αρκεί για να καταδείξει του λόγου το αληθές (για τα σχετικά στοιχεία δες Δρεττάκης Μανόλης «Αναλογισθήκαμε την Ελλάδα χωρίς μετανάστες;», Ελευθεροτυπία 27/11/2003).
5) Μαγγανάς Αντώνης «Αν δεν ληφθούν μέτρα, το έγκλημα θα εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο», Έθνος 16/2/2009.
6) «Η κοινωνία έρμαιο των εγκληματιών», Έθνος της Κυριακής [Γνώμη] 15/3/2009.
7) «Το πρόβλημα», Το Βήμα [Εκδοτικό Σημείωμα] 4/4/2009.

* Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Πελασγός.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 39 (Μάιος 2009) του μηνιαίου περιοδικού Ρεσάλτο.

http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3873